Kostas. Powered by Blogger.

Monday, June 29, 2009

Părintele Arhidiacon Ioan Ivan a trecut la cele veşnicePărintele Arhidiacon Ioan Ivan,a trecut la cele veşnice, astăzi dimineaţă, 29 iunie, în ziua praznicului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.
Recent Părintele profesor,a fost omagiat (7 mai 2009),la Mănăstirea Neamţ cu ocazia împlinirii a 94 ani de viaţă,Am postat la vremea aceea cuvântul ţinut în biserica Mănăstirii Neamţului dar şi o fotografie de la sfârţitul evenimentului când fiecare am mers să-i sărutăm mâna şi drept mulţumire să-i dăm o floare profesorului atâtor generaţii de seminarişti.Nu ştiam că aveam să-i aducem ultima floare de mai... şi că-l voi vedea pentru ultima dată cum îşi aşeza crucea înainte de a mă îmbrăţişa părinteşte.Îi fusesem de zeci de ori în preajmă şi mi-a scris de multe ori mai ales pe perioada secretariatului de redacţie, la revista "Credinţa neamului".Iată câteva rânduri, care mi le adresa în dec.1991,din multele scrisori ce le păstrez ."În exprimarea teologică trebuie cât mai multă acurateţe şi mai ales prudenţă pentru cei care caută să submineze conservatorismul Ortodoxiei care a păstrat peste secole adevărul în puritatea lui".
Articolele sale, sunt pe măsura omului trăitor şi mărturisitor:"Lumea de astăzi este flămândă de pâinea spirituală;însetată de paharul vieţii divine;golită de tot ceea ce constituie esenţa vieţii spirituale;străină în pământul în care ea însăşi l-a desfigurat şi l-a umplut cu tot ceea ce este potrivnic vieţii;bolnavă de toate bolile şi trupeşti şi sufleteşti;în închisoarea pe care singură şi-a pregătit-o şi continuă să şi-o întărească prin : disensiuni de credinţă,de omenie,de uitare a sensului de frate a omului cu omul,de frate al Mântuitorului,de fiu al lui Dumnezeu"(Foamea"...!).
Pentru a spune mult mai mult împreună, vă invităm a citi volumele de-abia lansate "Părintele arhidiacon Ioan Ivan - Comoara de sub tâmpla Mănăstirii Neamţ“şi "Parintele Ioan Ivan de la Neamt - Un arhidiacon erudit si un profesor evlavios"(2 vol).


Repere biografice :
Arhid. prof. Ioan Ivan s-a nascut la 7 mai 1915, in localitatea Tiganasi, judetul Iasi. A urmat studii de teologie la Seminarul Teologic “Sf. Gheorghe” din Roman (1928 - 1936), apoi la Facultatea de Teologie din Bucuresti (1936 - 1941), la Seminarul pedagogic universitar din Bucuresti (1941 - 1942). A fost diacon la Episcopia Romanului (1943) si profesor la Seminarul Teologic din Roman (1945 - 1948), apoi la Scolile de cântareti din Iasi (1949 - 1950) si Suceava (1950 - 1952), la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt (1952 - 1975) si director al Seminarului de la Neamt (1952 - 1961, 1971 - 1975). Retras la pensie, a rămas in Mănastirea Neamt . In anul 1991, la hramul Manastirii Sihastria, parintele arhimandrit Cleopa Ilie l-a numit “patriarhul diaconilor”. La 7 mai 2006, dupa Sf. Liturghie, in biserica Stefaniana de la Manastirea Neamt, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, i-a acordat cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei - Crucea Moldava pentru clerici - pentru bogata si indelungata sa activitate pedagogică si misionară in slujba Bisericii lui Hristos din Moldova.
7mai 2009-primeste Crucea Patriarhala - clasa I.http://www.ziarullumina.ro/articole;946;1;25290;0;Sa-preluati-ceva-din-chipul-smerit-dar-maiestuos-al-parintelui-Ivan.html

2 comments:

Pr. Bogdan June 30, 2009 at 2:29 PM  

Dumnezeu sa il odihneasca pe vrednicul parinte Ivan. Candva am cules mere in livada din curtea casei sale de sub tampla manastirii Neamt. Un mare om, un "sfant" in viata a fost parintele arhidiacon Ivan.

Anonymous,  July 2, 2009 at 11:26 AM  

Dumnezeu sa-l odihneasca !Treaba e ca raman in viata, ca sa-i avem de reper, din ce in ce mai putini...Dumnezeu sa ne ajute !

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP