Kostas. Powered by Blogger.

Friday, July 10, 2009

România este ţara ortodoxă cu practica religioasă cea mai crescută din Europa


Într-o analiză realizată de „Grupul românesc pentru studiul valorilor sociale“ se arată că, indiferent de anul de referinţă, Biserica şi Armata sunt instituţiile care se bucură de cel mai mare nivel de încredere în rândul populaţiei. Datele pentru 2008 arată că 85% dintre români au încredere mare sau foarte mare în Biserică, în timp ce 76% au încredere mare sau foarte mare în Armată.
In 2008, aproape jumătate dintre români declară ca merg la biserică cel puţin o dată pe lună. Procentul este unul foarte ridicat dacă ne raportăm la media europeană. Conform datelor culese în 2005 în cadrul studiului World Values Survey, 25% dintre cetăţenii statelor europene declarau, în medie, că asistă la serviciile religioase lunar.În România, practica religioasă a înregistrat o creştere constantă în ultimii 15 ani, procentul celor care merg la biserică lunar crescând de la 30% în 1993 la 48% în 2008. Datele de sondaj relevă un „salt“ al practicii religioase în prima parte a tranziţiei postcomuniste, când ponderea celor care declară că merg la biserică lunar creşte cu 16% în decurs de 6 ani. În ultimii 9 ani, practica religioasă înregistrează un platou, ponderea celor care asistă la serviciile religioase lunar fiind constantă.

Spre deosebire însă de studiile anterioare, care indicau o incidenţă mai crescută a practicii religioase în rândul populaţiei rurale, datele culese în 2008 arată o egalizare a frecventării bisericii în cele două medii rezidenţiale. În timp ce, în 1999, 53% dintre rezidenţii din mediul rural afirmau că participă la serviciile religioase lunar, în 2008 ponderea acestora se reduce cu 5%. În schimb, orăşenii devin mai „bisericoşi“ în aceeaşi perioadă, procentul înregistrat în 2008 fiind cu 7% mai ridicat decât cel din 1999...
sursa : http://www.ziarullumina.ro/articole;954;1;25590;0;Romania-este-tara-ortodoxa-cu-practica-religioasa-cea-mai-crescuta-din-Europa.html

2 comments:

kis July 26, 2009 at 1:50 PM  

Ne mandrim ca santem o tara crestina cu peste 89 %,si doar 15% merg la biserica saptamanal.
Romania este crestina ,dar este pe primele locuri la avorturi(peste un sfert de milion de avorturi pe an), delivcventa(puscariile sant supraaglomerate), delicventa juvenila,viata spirituala este mediocra pentru ca totul se reduce la materialism.
Se poate face ceva?

SĂVINESTI-NEAMT August 8, 2009 at 9:40 PM  

Ţine de noi să schimbăm ceva.Am învăţat în atâţea ani să încep prin a vorbi mai ales despre ceea ce a rămas bun în oameni şi după aceea să critic.

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP