Kostas. Powered by Blogger.

Saturday, December 5, 2009

Luna Moşilor-(fiul moşului)

...o lună atât de aşteptată, visată, minunată.Anul acesta "minunată" şi de minunile ce le va da Dumnezeu de ziua Sfântului(Moş)Nicolae,poporului în turul doi al alegerii Preşedintelui,ţării.
Oricine ar fi alesul, după cum se traduce numele Nicolae, "biruitor de popor",va trebui să fie,să-l ante-numim "fiul moşului" pentru această zi dar mai ales după chipul şi purtarea viitoare(?).Întrebarea întrebătoare, rămâne încă cinci ani,"nuiele" sau "daruri"deoarece cel mai adesea suntem realişti în ceea ce se întâmplă, fără însă a ne pronunţa la timp...
Exista şi un rafinament al darurilor, o scara a lor. Cu cât relatia este mai stransă si mai subtila, cu atat darurile pierd din continutul lor material, se eterează in favoarea spiritualului.'Om vedea cum poporul, îşi va iubi conducătorul(fiul moşului).
Noi credem în bunătate chiar dacă uneori este umbrită de atâta întunerec al lumescului şi aceasta fiindcă ştim că a răsărit "steaua magilor",avem şi pe Moşul Moşilor,"Cel batran de zile"de fapt avem Viaţa plină de daruri născută din Dumnezeu in inimi.Aşa se face că nu întâmplător în moşi, găsim tocmai simbolul universal al dărniciei,al bunătăţii iar fără ei, viaţa ar fi cu mult mai săracă.
"Mosii" sunt cei care stau in lanţul neintrerupt al stirpei noastre, ei ne sunt "stră-mosi", rude intemeietoare. Noi Il receptam pe Dumnezeu, ca de altfel si pe Sfintii Lui, ca fiindu-ne in neam, o rudenie care nu este simplu trupeasca, ci preponderent duhovniceasca. Moşii sunt ai lumiii întregi, ai celor buni şi ai celor răi,aşa cum suntem noi, dar mai ales, aşa precum sfinţii.De faţă cu ei, adevărul nu mai poate fi relativizat."Adevărul lucrurilor",grăieşte pentru Dumnezeu şi semeni până la jertfă.Întrupat în fiinţa omului,trezeşte conştiinţe,dojeneşte fiorul temerii,umple norii speranţei cu ploaie,din roua binecuvântării.Dumnezeu dă intotdeauna cu supramăsura, nimic meschin in "plată" sau "răsplata" Lui.Dincolo de darurile pe care le aduc Mos Nicolae şi Mos Crăciun, este Hristos Insusi Cel care Se dăruie si care este izvorul real, constientizat sau nu, al bucuriei noastre în luna,lunilor, vieţii noastre.

3 comments:

Mihai Anton December 6, 2009 at 12:59 AM  

http://scoalagalanesti.blogspot.com/2009/12/sfantul-nicolae-sau-adevaratul-mos.html

Vasiloaia Monica December 6, 2009 at 9:11 PM  

Mulţumesc frumos pentru cuvintele adresate. Va doresc mult succes in activitate, pentru că tot ceea ce dv. publicati pe acest blog, vine in sprijinul celor instaţi de cunoastere şi adevăr. Doamne ajută!

SĂVINESTI-NEAMT December 8, 2009 at 2:50 PM  

Sa stiti ca apreciem si ceea ce faceti dvs.Vederea duhoniceasca,transfigureaza.

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP