Kostas. Powered by Blogger.

Tuesday, January 20, 2009

Comentariile la... comentarii ?

...Mâine am de gând să-l văd pe Părintele Iustin aşa cum îl ştiu din todeauna aspru cu sine,mare rugător,postitor,biciuitor al păcatului . Puţini sunt cei ce cunosc grijile,neliniştile unui duhovnic şi stareţ . Poate de asta a şi ajuns la numai câteva ore de odihnă şi asta dacă mai este loc de sufletele ostenite care-l solicită.
Nu merg să-i fac cunoscute comentariile ori otrăvurile multora în ţinuturile natale, avem altele, dar totuşi să recitim împreună, ce merită "cetit ".
Mircea Puscasu spune: http://savatie.wordpress.com/2009/01/15/scandalul-cip-urilor/#comment-3191
….
In principiu,[...], Parintele Arsenie si Parintele Iustin, indeamna impreuna indemnul evanghelic “Pocaiti-va ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor”, poate doar accentul cade la fiecare in mod diferit (la Parintele Arsenie mai mult pe “pocaiti-va”, iar la Parintele Iustin mai mult pe “s-a apropiat Imparatia”). Oricum, anii de temnita si suferinta demna pe care ii au in spate amandoi, striga impreuna de la sine.
De ce ne-am smintit noi? Cred ca ni s-a “tulburat” confortul sufletesc in care ne instalam autosuficienti. Ca ni s-a vestit ca au venit vremuri de rastigniri, prigoane, plans si saracie. Pentru ca noi credeam ca le putem avea pe amandoua. Si viata duhovniceasca si confort material, caldut.
Este la noi un curent care isi doreste Impartasire foarte deasa, dar si mancare de frupt, si isihasm si televiziune cu 100 de canale, si duhul Sfintilor Parinti si masini luxoase, si marturisire ortodoxa si cipuri in pasaport, sa nu ne stricam cu puternicii zilei, sintetizand , un crestinism fara cruce, un eshaton apocatastatic, fara iad, doar cu norisori, un trai roz fara sfarsit.
Spectrul apropiat al crucii ne inspaimanta, ne face sa ne indreptatim comoditatile cu orice pret chiar mintindu-ne ca e normal sa fim amprentati, ascultati, urmariti. Toate aceste tehnici de control total al persoanei deschid portile unor abuzuri ale celor puternici asupra celor slabi, fara precedent in istoria omenirii. In fata acestor abuzuri se ridica smerit si demn sfintii contemporani, ca altadata Sfantul Leon si Sfintii Pustnici, indemnandu-ne si pe noi sa nu acceptam cucerirea in pasi marunti, vicleana, perfida a libertatii noastre. Sfintii ne indeamna din dragoste cu duiosie, iar unii dintre noi ii acuza ca ne tulbura rutina caldicica a pravilei de rugaciune, uitand ca Dumnezeu nu e pravila ci Iubire.
Sa urmam sfintilor nostri, fara frica, senini, deschisi spre jertfirea de sine, amintindu-ne ce scriu parintii filocalici (Cuv. Petru Damaschinul talcuind Fericirile) ca varful si implinirea vietii duhovnicesti este cununa muceniceasca, ganduri ce rasuna peste veacuri in viata si cuvintele sfintilor contemporani: “Implinirea rugaciunii inimii duce la mucenicie”- sfantul cuvios mucenic Daniil (Sandu Tudor).

Read more...

Poetul Grigore Vieru-" Un nume curat - iată care este ţărâna cea mai uşoară pe pieptul celui coborât în pământ”.


După Ioan Alexandru pentru mine Grigore Vieru, rămâne un poet de neam, de mamă şi un om deosebit.Versul său îl înţelege orice român deoarece izvoraşte din suferinţa neamului,din dor şi din soarta vremurilor grele .
“…Traim un timp de mare zbucium,
Si-atat si eu ma odihnesc
Cat mai aud cuvantul mumei
Si cat in ochii ei privesc.
Sunt multe sarbatori pe lume.
Le-avem intregi ori un crampei
O nesfarsita sarbatoare
Sunt ochii mamei, vorba ei.
Des, tot mai des ma fura anii
Copilariei ce s-a dus.
Scriam pe-omat al mamei nume
Ce imi parea venit de Sus...
Iar pe al painii tainic abur
Venea si il scria Isus.”(Asa o stim).
Presa noastră punctează frumos:
“Când sunt adevăraţi, poeţii nu au moarte Grigore Vieru a dispărut Fizic. Spiritul şi opera sa însă rămân (Jurnalul national) S-a stins glasul Basarabiei (Cotidianul) Cel mai important poet basarabean Dincolo de Prut, poezia a plecat pe ultimul drum Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi (Evenimentul zilei) „Moarte picura din nori. In Memoriam Grigore Vieru, un ultim aparator al limbii române(Gardianul) Un om firav, dar extrem de puternic „Un spirit mesianic”(Ziua), „o conştiinţă autentică, care a intrat „în galeria marilor poeţi”. Istoria va consemna oare şi faptul că eram pe vremea primului-ministru Boc, cînd Domnul l-a chemat ?. O fi ştiut ceva poetul de a zis :
Boc-boc-boc!
Ploaia in umbrela bate:
Pot sa intru?
Nu se poate!
Boc-boc-boc!
Ploaia in asfalturi bate:
Pot sa intru?
Nu se poate!
Boc-boc-boc!
Ploaia in tarana bate:
Pot sa intru?
Da! Se poate!

“… E cald in Tara cea Stefana,
Ne incalzeste Tricolorul.
Trei culori si-o singura iubire
Romaneasca,
Trei culori si-o singura vorbire
Romaneasca!
Trei culori si-o singura credinta
Romaneasca,
Trei culori si-o singura fiinta
Romaneasca!”( Trei culori).
Aşa ne vrea Grigore, din ceata cea cerească !

Read more...

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP