Kostas. Powered by Blogger.

Friday, May 1, 2009

ArmindenulA venit şi ziua de 1 Mai.Poartă în ea dileme ale problemelor pe care media le tratează http://www.petreanu.ro/2009/04/greva-profesorilor-demagogia-politicienilor-retrospectiva-minciunii/#comments în vremuri de criză şi aşa cum este firesc,o destinaţie a sfârţitului de săptămână precum voieste fiecare...nu întodeauna duhovnicească.
Poate că una din armele cele mai puternice ale "stăpânului acestui veac" este tocmai să ne ţină tot timpul ocupaţi şi conectaţi la evenimente,într-o stare permanentă de agitaţie,de aşteptare,a continuării unor intrigi în care ne ducem viaţa, încât să nu mai avem timp a gândi şi face lucrurile cu adevărat importante cum trebuie iar consecinţele-s pe măsură . Si-n tumultul atâtor libetăţi cu aşa împrejurări fiecare face ce vrea, cum îl taie capul că doar este unic-ul şi deosebit-ul dacă nu "ntâiul"(mai).Ştefan Petriceicu Hasdeu scria: la 1 Mai, la români se serbează Sfîntul Ieremia sau Armindeni din Ermindeni. Înainte de sărbătoarea asta nu se lucrează, ca să te aperi de vifor, cutremur, grindină, secetă, revărsări de ape. Dacă mai pui la poartă şi o crenguţă de fag verde, stejar sau salcie eşti păzit şi de blestem. Crenguţa stă la poartă până se macină grîu nou – şi atunci se bagă pe foc crenguţa.
În tradiţia populară, acestei zile i se mai spunea şi „ziua pelinului” şi semnifică începutul verii.Tradiţia veche spune că acum se pun ramuri verzi la porţi, pentru ajutor şi belşug. La casele cu fete se pun puieţi de mesteceni în faţa porţii.Pentru sănătate e bine să petreci ziua afară, în aer liber.
Armindeni
Pe cînd umbla
Iisua prin ţară
Caiafele i-au scris
Ocară
şi ei cercară
să-l piardă
Pe Mîntuitor
Să-l recunoască-n
Noaptea neagră
Au pus ca semn
Şi mărturie
În faţa casei o nuia.
Şi povestea se continuă cum o ştiţi şi se-ncheie:
Şi-n noaptea mîntuirii sfinte –
Românu’ şi-azi armindeni pune.
Poezie populară

Read more...

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP