Kostas. Powered by Blogger.

Sunday, September 13, 2009

Ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie a Romanului si Bacăului

Catedrala episcopală din Roman a avut azi 15 ierarhi ai Bisericii, înconjuraţi de un sobor de sute preoţi şi peste 6.000 de credincioşi prezenţi la evenimentul ridicării în rang de Arhiepiscopie .Odată cu ridicarea în rang a Epicopiei Romanului, se ridică în rang si arhipăstorii ei, Presfintitul Episcop Eftimie dimpreună cu arhiereul vicar al Episcopiei Romanului, P.S. Ioachim Băcăuanul, devinind episcop-vicar, al noii arhiepiscopii.

Read more...

Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci


Sf. Evanghelie de astăzi este aleasă ca pregătire pentru înţelegerea sărbătoarii Inălţării Sf.Cruci.Mântuitorul face referire la un eveniment din V.Testament când evreii în urma cârtelilor(lenea şi clevetirea-păcate de moarte) sunt pedepsiţi şi prin muşcăturile şerpilor. Pentru a vindeca poporul, Moise, urmând porunca lui Dumnezeu, a făcut un şarpe de aramă şi l-a înălţat pe un stâlp, şi oricine era muşcat de un şarpe, care privea la şarpele de bronz, se vindeca (Numeri 21,5-9). Este clar că cel care salva omul de la moarte, nu era şarpele, ci credinţa în promisiunea Domnului. Astfel cu ajutorul acestui episod din VT, în câteva cuvinte, Iisus explică cine este El, care este misiunea Sa şi care trebuie să fie relaţia noastră cu El. În timp ce şerpii veninoşi sunt mulţi, şarpele “vindecător” de aramă este unul singur, semn al lui Iisus, adevăratul eliberator de cel rău şi de moarte! “Şarpele de aramă” demonstrează oamenilor că nu pot să se mântuiască prin propriile puteri, ci au nevoie de un mijlocitor.
De fapt, constatăm că Dumnezeu ne-a iubit într-atât, încât a intervenit să ne salveze viaţa, slăbită de păcat şi condamnată la moarte, pentru a ne da viaţa plină, cea dumnezeiască: în acest sens L-a trimis la noi pe Fiul Său, care, înainte de-a se sui la cer, a fost înălţat pe cruce; cine Îl priveşte cu credinţă tare, primeşte de la Dumnezeu viaţa fără de sfârşit.
Azi suntem chemaţi a ne pregati pentru întelegerea Crucii (= misiunea creştină) Mântuitorului, spre a ne duce cu demnitate, apoi, propria cruce a vietii, în sens de misiune crestină curajoasă si jertfelnică, înaintea lui Dumnezeu si a oamenilor. Împlinirea misiunii noastre crestine pe pamânt trebuie sa aiba mereu în atentie jertfelnicia Mântuitorului, a ucenicilor Sai si a tuturor celor care I-au urmat cu constiinciozitate. Nu doar declarativ, prin simpla apartenenta la crestinism,ci jertfelnic,până la capăt răstignind” pe Cruce orice ispita care ne-ar abate din cale si refuzând orice mărire si laudă care ne departează de Hristos. . Nu păcatul ci necredinţa poate bloca drumul păcătosului spre Mântuitorul.
Crucea a devenit simbolul speranţei şi al bucuriei încă din momentul în care Domnul a iertat pe cei care-L răstigneau,a împlinit cu viaţă veşnică pe cel care suferea cu El(tâlharul)şi a convertit pe cei care priveau ( sutaşul mărturisitor”cu adevărat este Fiul lui Dumnezeu…”).Prin Cruce se ucide disperarea şi frica de moarte. Dumnezeu ne-a dat ochi să privim. Iisus a venit să ne înveţe cum să privim şi unde să privim.Viaţa creştină de aici începe...

Read more...

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP