Kostas. Powered by Blogger.

Saturday, September 19, 2009

Duminica după Inălţarea Sfintei Cruci

Astăzi nu aducem numai flori şi busuioc să impodobim Sfânta Cruce, ci trebuie să aducem inimile noastre,cugetele nostre la cinstire, preamărire şi urmare.Câţi din iubire mai sunt gata de jertfă, şi lepădare de sine ? Cu asemenea viaţă, omul nu ştiu cât mai este dispus la sacrificiu şi dacă a înţeles cum să-şi ducă Crucea,cum să fie jerfă pentru binele fratelui,al societăţii,al păcii,al vieţii.Vrea, mai degrabă o viaţă, fără cruce,o viaţă fără suferinţă,asemeni bisericilor cu cruce de asupra iar în interior lipsă.
"A-ţi lua crucea", nu înseamnă a copia suferinţa Domnului nostru Iisus Hristos, ci înseamnă a îndura suferinţele pe care le avem de înfruntat în propriile situaţii,în viaţa de zi cu zi. Este imposibil să refuzi suferinţa fără să refuzi astfel să accepţi viaţa ca întreg, fără a renunţa să ne angajăm în relaţii cu ceilalţi. Durerea,pierderea,amputarea există chiar şi în viaţa care curge cel mai lin: apare separarea de părinţi, se duc prieteniile din copilărie, mor oamenii dragi, prieteni sau rude, iar în final murim chiar noi. Iar la acestea fiecare îşi poate adăuga propria cruce. Care este atitudinea noastră în faţa crucii? Poate să fie,atitudinea Sf.Ap.Pavel sau, o atitudine de revoltă în faţa suferinţelor, caz în care viaţa noastră va fi plină de amar şi mânie. Dar putem şi să ne unim suferinţele cu suferinţele lui Hristos pe cruce. Viaţa noastră se va schimba atunci: prin suferinţă va deveni de fapt mai matură, mai experimentată, mai modestă, mai smerită, mai deschisă faţă de ceilalţi – într-un cuvânt, mai umană.
“A-ţi lua crucea” sau “a te lepăda de sine” nu este o auto-distrugere, ci o propunere de viaţă, contrară logicii lumeşti, privitoare la realizarea omului -care sugerează un fel de idolatrie a eului. Iisus ne recomandă ceva mai mult: ne realizăm viaţa numai în măsura în care viaţa noastră devine dar, deschidere faţă de alţii… Este vorba de paradoxul: omul se realizează doar în proporţia în care îşi pierde viaţa pentru Dumnezeu şi pentru alţii.
“A-ţi lua crucea” înseamnă a renunţa la propiile idei mărginite, pentru a le urma pe cele ale lui Dumnezeu.
A-L urma pe Domnul, implică a descoperi adevărata valoare a vieţii noastre, a înţelege că sufletul este partea cea mai importantă din noi.

Read more...

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP