Kostas. Powered by Blogger.

Saturday, April 10, 2010

Duminica, dojenirii credinţei noastre

Cu opt zile în urmă noi am primit vestea Învierii Domnului, în cuvintele "Hristos a înviat", asemeni ucenicilor,cu bucurie,hotărâţi ,sinceri de credinţa în Înviere,luând lumină în suflet,în viaţa şi în casele noastre.Dar cu toate acestea trecând zilele de prăznuire,oamenii se întorc la ale lor, cu învierea personală.
Unii n-au ieşit încă din moarte, alţii nu au primit darurile Învierii, asemenea lui Toma, nefiind prezenţi la venirea Domnului când le spune cuvintele, "Pace vouă !"..."Luaţi Duh Sfânt...".
Ca ucenicii să poată înţelege, actul de iubire cuprins în adevărul Învierii,aveau trebuinţă de putere dumnezeiască care să le amplifice capacitatea facultăţilor sufleteşti,aveau nevoie de harurile speciale ale Sfântului Duh şi mai ales acela, al iertării păcatelor.
Lipsit de darul înţelepciunii,al înţelegerii,evlaviei,fricii de Dumnezeu,Toma ne pare arogant şi ispiteşte pe Dumnezeu ,"dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede"(In.20,25).
Toma, consideră că pentru a crede este nevoie de probe clare,temeinice,palpabile.Acţionează, asemenea unui procuror care mai întâi cercetează şi apoi acuză.El aminteşte proba cea mare,suferinţa Domnului în Mânile şi Coasta Lui-semnele păcatelor omenirii, drept pentru care şi primeşte dojana, "nu fi necredincios ci credincios"(In.20,27).
Cuvintele Domnului au căzut pe inima şi pe conştiinţa lui Toma, asemeni jăratecului aprins. Îndoiala este jumătatea drumului între necredinţă şi credinţă. Însă această logică de căuta dovezi la Domnul,vedem că este numită, necredinţă.

Vederea Lui Iisus devine mărturie,strigăt în ceea ce a văzut cu ochii trupeşti:"Domnul meu şi Dumnezeul meu"!...dar şi vedere duhovnicească, vedere a credinţei, care este mai mult decât au văzut ceilalţi Apostoli, este fericire a credinţei "Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut "! (In.20,29).
Prin Toma,Domnul nostru Iisus Hristos reconstruieşte pentru noi toţi credinţa în Înviere şi inaugurează ritmul săptămânal al "celei de a opta zi",duminica, când ucenicii se adună pentru Venirea Domnului.Hristos este prezent în Sfintele Taine, în Sfanta Liturghie primim Sfantul lui trup, dar in chip nevăzut.
El e prezent in mod real, dar nu-L vedem. Il sesizăm cu sensibilitatea spirituala a credintei, dar nu cu simturile trupului. Ne impartăsim de trupul Lui inviat. De aceea nu-L vedem, cum nu-L vedeau permanent nici ucenicii. Dar in faptul ca ni se da spre impartasire avem dovada invierii Lui. Nevazutul nu este lipsa vazutului in El, ci coplesirea vazutului de lumina ce se naste din strabaterea trupului de spiritualitatea bunatatii, fiind un fenomen de mare si neinteleasa taina.

Această duminică trebuie să înlăture orice îndoială, orice ezitare a lumii în credinţă.Nu putem compara pe Apostolul Toma, cu scepticii zilelor noastre.
El are o săptămână de izolare,îndoială, pe când viaţa multora rămâne întreagă sceptică... ca să nu zicem, că atunci când avem nevoie de argumentul simţurilor, suntem orbi.
În credinţă regula numărul unu, este şi a fi cu toţii,în unitate sfântă,precum Domnul s-a rugat. Încăpăţânarea,nătângia,împietrirea inimii este tăgăduire şi judecata a tainelor dumnezeieşti .
Apostolii si martirii au trait in societati mult mai duşmănoase crestinismului decat cea de astăzi; au fost persecutati, inchisi, schingiuiti si chiar ucisi; si totusi sufletul lor a ramas alături de Hristos; si noi putem face aceasta astăzi.

Lumea vrea minuni,vrea semne,alergă după vorbe.Dar noi, cei din Duminica Tomii să stim ca Minunea e zilnic cu noi, la măsura indoielilor si deschiderilor noastre”.

0 comments:

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP