Kostas. Powered by Blogger.

Tuesday, October 5, 2010

AUDE SAU NU DUMNEZEU , RUGĂCIUNILE NOASTRE?
Zilele acestea vorbeam cu cineva pe net care imi povestea prieteneste,diferite greutati si nemultumiri din viata sa .Obişnuit am putea zice, insă în momentul în care am sfătuit să încerce să se roage mai mult, a întrerup dialogul.Cum nu era prima prima dată , m-am gandit la ceea ce spunea cineva odată :"dacă Raiul ar avea un departament pentru plângeri, cele mai multe dintre acestea ar fi legate de rugăciunile rămase fără răspuns."
Oamenii se roagă mereu şi mereu, dar se pare că nu primesc răspuns la întrebările lor. De ce? Dumnezeu aude cu siguranţă toate rugăciunile, dar poate că răspunsul pe care îl dă nu este cel pe care îl aşteptă.

Un copilaş s-a rugat pentru un prieten de-al lui grav bolnav, şi i-a spus acest lucru învătătoarei. În final , în vacantă băiatul a murit. Când a mers la scoala întâlnind învăţătoarea i-a spus: "Prietenul meu a murit."Învăţătoarea, i-a replicat: "Se pare că Dumnezeu nu a auzit rugăciunea ta."Băieţelul, i-a răspuns: "O, ba da, Dumnezeu a auzit rugăciunea mea. Dar a spus 'nu' pentru că îl dorea pe prietenul meu, în Rai."

Nimeni nu vrea sa fie refuzat ,să audă cuvântul "NU" şi mai ales de la Bunul Dumnezeu.Şi totuşi : "Dumnezeu spune ,"NU",la numeroase rugăciuni ale noastre.Noi credem însă că "Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc pe El, al celor care sunt chemaţi după voia Lui"(Rom.8,28) şi mai ales faptul că nu reuşim să înţelegem infinita înţelepciune a lui Dumnezeu în aceste probleme, pentru că gândurile şi căile Lui nu sunt ca ale noastre (vezi Is.55,8-9).Si cu siguranta ne-ar plăcea să ştim de ce ne refuză ca Tată al nostru.
Fericitul Augustin a dat odată trei răspunsuri la această întrebare, folosind trei cuvinte apropiate în latină: mala, malo şi male. Răspunsuri mai pot fi şi altele ... dar e interesant să vedem, ce înseamnă aceste cuvinte.

Mala
Mala, înseamnă lucruri rele, sau greşite. Unii oameni pur şi simplu îi cer lui Dumnezeu lucruri greşite, sau lucruri care le vor face rău, spiritual sau fizic. Mulţi se apropie de Dumnezeu în rugăciune de parcă i-ar da lui Moş Crăciun o listă de cadouri pe care le doresc: "Te rog dă-mi o maşină nouă, o vacanţă în America, un bilet câştigător la loteria din săptămâna aceasta!"
Toate cererile din rugăciunile lor sunt pentru lucruri materiale care i-ar adânci şi mai mult în lumesc. Astfel de lucruri pot fi uşor în detrimentul mântuirii şi sfinţirii lor, aşa că Dumnezeu va înclina spre a răspunde cu "nu". Oricum, din când în când Dumnezeu poate da binecuvântări materiale celor ce le cer, pentru a câştiga afecţiunea şi în final convertirea lor.
Este oare permis să te rogi pentru bunuri materiale? Da, atâta timp cât nu sunt un rău în sine, şi atâta timp cât la finalul rugăciunii adăugăm: "Dumnezeule, îţi cer acestea dacă sunt după voia Ta, sau "Dumnezeule, Tu ştii ce este cel mai bine pentru mine."
Ar fi însă mai bine din punct de vedere spiritual să lărgim perspectiva rugăciunii, pentru a include nevoile adevărate, urgente şi numeroase ale altora şi chiar a vrajmaşilor nostri.Şi nu te inalta daca te-ai rugat pentru altul si ai fost ascultat caci credinta lui a lucrat si a izbutit(Filocalia).
Rugaciunea in izolare nu are efect deplin; daca ma rog singur pentru mine si nu vreau sa cer si rugaciunea altora pentru mine dau dovada de mandrie si ''Dumnezeu celor mandri le sta impotriva''. Daca nu ma rog pentru altii dau iarasi dovada de egoism, iar daca rugaciunea pentru altul nu este insotita si de rugaciunea aceluia iarasi ramane fara rezultat. Aceasta in cazul cand acela mi-a cerut sa ma rog pentru el, dar el nu insoteste rugaciunea mea cu a lui. Cand insa eu ma rog pentru altul care este inca in valurile necredintei, poate sa aiba efect asupra lui, dar cumva el trebuie sa afle ca ma rog pentru el si sa fie cat de cat transpus intr-o sensibilitate de dragostea mea pentru el. Numai insotita de iubirea a doi sau a mai multor insi, rugaciunea are efect. Rugaciunea are si un rost de unificare a persoanelor, un rost de extensiune si de sustinere a Bisericii, ca o comuniune de dragoste in Dumnezeu.

Malo
Malo înseamnă în greşeală. Prin aceasta, Fer. Augustin se referă la cei care se roagă, trăind în greşeală, sau în păcat. În general Dumnezeu nu răspunde unor astfel de rugăciuni.
Se spune că "Dumnezeu ascultă pe cei care îl ascultă".Exemple avem în Vieţile Sfinţilor ca au săvârşit minuni şi la unii s-au împlinit iar alţii trebuie (mai întâi) să îşi corecteze vieţile şi să ceară iertare pentru păcatele lor." Dar chiar şi aşa, după cum am spus şi la mala, Dumnezeu poate uneori să împlinească rugăciunile unei persoane care trăieşte malo, pentru a o ajuta în drumul ei de convertire."Mi-a spus unul dintre iubitorii lui Dumnezeu ca totdeauna, dar mai ales in sarbatorile anuale si imparatesti, Dumnezeu rasplateste pe slujitorii Lui cu daruri"(Filocalie).

Male
Male înseamnă greşit, adică a cere în rugăciune dar în mod greşit. Care este modul corect de a ne ruga? Iisus subliniază două calităţi şi chiar trei ca fiind esenţiale pentru o rugăciune bine plăcută lui Dumnezeu: încrederea, perseverenţa,răbdare.
Încrederea este foarte importantă în rugăciune. Iisus ilustrează această încredere în parabola femeii care a mers la judecătorul cel nedrept (vezi Luca 18,1-8). Ea i-a cerut în repetate rânduri să îi asculte cererea. În aroganţa lui, judecătorul a tot refuzat-o. O vreme doar. Văduva venea la el atât de des, încât în final judecătorul a cedat.
În principiu noi primim de la Dumnezeu ceea ce aşteptăm. Judecând după toate rugăciunile fără răspuns, am putea concluziona că nu aşteptăm prea multe... atunci când ne rugăm.
Domnul ne asigură însă de puterea rugăciunii. El ne spune: "Tatăl vă dă orice îi veţi cere în numele Meu" (cf Ioan 15,16). Mântuitorul a mai spus următoarele despre cum trebuie să ne rugăm: "De aceea vă zic vouă: "Toate câte cereţi, rugându-vă, să credeţi că le-aţi primit şi le veţi avea" (Marcu 11,24). Credem noi întotdeauna că rugăciunea ne va fi ascultată? Tocmai de aceea trebuie să avem încredere atunci când ne rugăm.El întreba şi pe cei care veneau la El : "crezi că pot să fac aceasta?"
A doua calitate cerută pentru a ne ruga corect este perseverenţa. Iisus spunea: "Şi Eu zic vouă: Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide" (Luca 11,9).
Această promisiune întăreşte cu siguranţă încrederea noastră. Să nu uităm însă că Domnul nostru Iisus Hristos nu a spus: "Cereţi o singură dată." Nici nu a spus: "Bateţi de trei ori şi vi se va deschide!" Perseverenţa, ne face să cerem, să căutăm, să batem continuu.
Iisus ilustrează perseverenţa şi răbdarea(a se vedea cazul femeii canaanencei Matei 15,21-28)prin ceea ce spune despre un om care primeşte oaspeţi pe neaşteptate, noaptea (vezi Luca 11,5-8). Omul nu găseşte mâncare acasă pentru oaspeţii săi întârziaţi, magazinele sunt închise, aşa că merge la vecin şi îi bate la uşă. Acesta se culcase deja: "Nu mă deranja, pe mine şi pe familia mea!", îi spune. Dar când omul insistă şi bate, vecinul nu are ce face şi îl ajută. Nu atât din prietenie, ci pentru că vrea să doarmă.
Parabola urmăreşte să exemplifice perseverenţa, nu faptul că Dumnezeu vrea să doarmă şi de aceea trebuie să insistăm. Încrederea, perseverenţa şi răbdarea, sunt lucruri cerute nu dintr-un moft al lui Dumnezeu, ci spre zidirea noastră duhovnicească.
Aşa că, să insistăm, să batem la uşile Raiului. Să nu ne descurajăm, să nu renunţăm, dar mai ales să fim atenţi ca rugăciunea noastră să nu fie male, să nu fie pentru mala, şi nici noi să nu fim malo. Altfel riscăm să mai adăugăm o rugăciune la departamentul celor etichetate cu "fără răspuns". .. :)

2 comments:

Ion de la Chiuiesti October 5, 2010 at 10:13 PM  

O postare minunata, plina de invataturi ca de obicei.
Multumim Parinte, Doamne ajuta!

Vaticanul si Inchizitia Mileniului III October 24, 2010 at 10:00 PM  

Istorie, conspiratii, probleme contemporane si multe altele, toate adunate intr-o aparitie editoriala de exceptie: www.insidevatican.blogspot.com

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP