Kostas. Powered by Blogger.

Thursday, January 28, 2010

Sfântul Efrem Sirul (306-373)


Patristica (trinitas tv) - Efrem Sirul - 1
Vezi mai multe video din TV
"Fericit lucru este, intr-adevăr, a nu păcătui. Iar dacă oarecari vor păcătui, să nu se deznădăjduiască, ci sa plângă pentru acelea intru care au pacatuit, că prin plâns iarăsi să dobândească fericire. Deci bun lucru este totdeauna a ne ruga, şi a nu ingreuia si a nu ne slăbanogi, dupa cum zice Domnul. Si iarasi spune apostolul: "Neincetat rugati-va", adică noaptea si ziua, si in tot ceasul. Si nu numai când intri in biserică, iar cealaltă vreme să fii fără de grijă. Ci ori de lucrezi, ori de dormi, ori de călătoresti, ori de mănanci, ori de bei, ori de stai, să nu iti curmi rugaciunea ta. Că nu stii cand va veni cel care va cere sufletul tău de la tine. Să nu astepti duminica sau vreun praznic, sau deosebiri de loc; ci precuma zis proorocul David: "In tot locul stăpânirii Lui". Deci ori in biserică de esti, ori in casa ta, ori in tarina, ori de pasti oi, ori zidiri de faci, ori la ospete te afli, de rugăciune sa nu te departezi. Si cand poti, pleacă-ti si genunchii, iar când nu poti, roaga-te cu mintea. Si seara si dimineaţa şi la amiază-zi. Daca rugăciunea te va povătui inaintea lucrului, si sculându-te din pat, miscările tale cele dintai prin rugăciune se vor face, atunci păcatul nu află intrare asupra sufletului tau.
Rugaciunea este păzitoare intregii intelepciuni, pedepsirea maniei, prigonia ingâmfarii, curătire a pomenirii de rău, surparea invidiei, indreptarea păgânătătii. Rugaciunea este virtutea trupurilor, ocârmuirea casei, buna aşezare a cetătii, tăria imparătiei, biruinta războiului, intemeire a păcii. Rugaciunea este pecete a fecioriei, credinta a nuntii, arma călătorilor, apărătoare celor ce dorm, indrazneală a celor ce priveghează, a lucrătorilor de pămant buna aducere de roade, mântuire călatorilor pe mare. Rugăciunea este a celor ce judeca ajutatoare, a celor legati slăbire, inima buna celor scârbiti, celor ce se bucura dulceată, mângaiere celor ce plâng, a naşterilor praznic, cununa a celor căsatoriti, a celor ce mor îngropare. Rugăciunea este vorbire cu Dumnezeu, întocmai cinstire cu ingerii; a bunătătilor sporire, abatere de la răutati; a păcatelor indreptare. Rugaciunea lui Iona i-a facut din chit casă, iar pe Iezechia din porţile mortii la viată l-a intors. Iar tinerilor din Vavilon în duh de rouă văpaia a întors. Prin rugăciune Ilie a legat cerul să nu plouă trei ani şi şase luni.
Vedeti fratilor cât poate rugaciunea? Nu este altă avere mai cinstită decât rugăciunea intru toată viaţa oamenilor. De aceasta nici o dată să nu vă despărtiţi, de aceasta nici o dată sa nu va depărtati; ci precum a zis Domnul nostru, să ne rugam ca nu deşartă să ni se facă osteneala noastră. "Când stati de va rugati, iertati orice aveţi asupra cuiva, ca si Tatăl vostru cel Ceresc să vă lase greşelile voastre".
Vedeti, iubitilor, ca in zadar ne ostenim rugându-ne, dacă avem ură asupra cuiva. Si iarasi zice Domnul: " Dacă iti vei aduce darul tău la altar, şi acolo iţi vei aduce aminte că are cineva ceva asupra ta, lasă-ti darul tău inaintea altarului, si du-te mai intâi de te impacă cu fratele tău, apoi venind, adu-ţi darul tău". Deci dar, arătat este, ca dacă aceasta întâi nu o vei face, toate câte aduci sunt neprimite. Iar dacă vei implini porunca Stăpanului, atunci cu indrăzneală roagă-te Domnului zicand: " Lasă-mi mie, Stăpâne, datoriile mele, precum şi eu am lăsat fratelui meu, porunca ta plinind-o. Eu neputincios fiind, am lăsat. Că iti va răspunde Iubitorul de oameni : " Dacă ai lăsat iţi las şi Eu. Dacă ai iertat iţi iert si Eu ale tale. Ca stăpânire am sa iert pe pămant păcatele." Lăsati şi se va lăsa si vouă. Vedeţi iubirea de oameni a lui Dumnezeu ne asemănată?
Vedeti bunătatea lui Dumnezeu nemăsurată? Aţi auzit, în scurt mântuirea sufletelor voastre..." (Sf.Efrem Sirul-Despre Rugăciune).

Read more...

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP