Kostas. Powered by Blogger.

Wednesday, April 21, 2010

Cardinalul Tomáš Špidlík a trecut la Domnul

Vineri, 15 aprilie 2010, la Roma, la venerabila vârstă de 91 de ani a trecut la cele veşnice cardinalul Tomáš Špidlík, membru al ordinului iezuit (Societatea lui Iisus), unul dintre cei mai mari teologi ai Bisericii Catolice, specialist în spiritualitatea creştină orientală,distins profesor la Institutul Pontifical de Studii Orientale din Roma.
Am avut onoarea să-l cunosc datorită Părintelui Ioanichie Bălan încă din anul 1985 şi am păstrat legătura în anii ce au urmat, ultima întâlnire fiind în anul 2003,după ce fusese ales cardinal, la Centrului Aletti. Lui îi datorez o bursa la Institutul Pontifical, pe care n-am onorat-o din cauza fostului regim ... n-am primit binecuvântare.

A fost un om cum rar întâlneşti vorbind şi cântând în vreo 15-16 limbi europene, un om în care "viaţa era cu adevărat prima realitate şi prioritate. El spunea întotdeauna: întâi viaţa - viaţa de comuniune, a relaţionării cu persoanele - de unde apoi se înalţă reflecţia".A făcut mai multe vizite în România şi a fost un pelerin al neamurilor.
La Mănăstirea Bistriţa când a venit prima dată,văzând poporul credincios la Sf.Liturghie a fost atât de impresionat încât a spus că "este un bulgăre de aur.Voi nu ştiţi ce aveţi"... Nu pot să uit câtă voioşie avea şi cum în maşină în anul 1987, conducându-l de la o mănăstire la alta mă punea să-i cânt sau, cânta el.
Când l-a întâlnit pe părintele Iustin Pârvu,l-a considerat ca un frate de suferinţă a regimului comunist dar fără resentimente, el suferind din cauza regimul din Cehoslovacia(născut la 17 decembrie 1919 în oraşul Boskovice, în regiunea Moraviei).

Opera lui Tomáš Špidlík cuprinde zeci de cărţi şi studii, cele mai multe despre creştinătatea orientală, fiind foarte apreciat.Din câte îmi spunea un ucenic de al său a fost ales cardinal pentru opera sa scrisă peste 150 de cărţi.„Unul dintre meritele cele mai mari ale cardinalului Tomáš Špidlík a fost convingerea sa de nestrămutat că, este posibil, ca după atâtea secole de despărţire, creştinătatea orientală şi cea apuseană să se regăsească pe acelaşi tărâm al credinţei. Motto-ul muncii sale a fost cuvântul , ceea ce înseamnă că acel loc, în inimă, este locul central unde oamenii se pot întâlni cu adevarat unii cu alţii şi de asemenea cu Dumnezeu. De asemenea, inima poate fi acel loc unde creşinătatea din Răsărit şi cea din Apus se pot întâlni.
”Cardinalul Tomáš Špidlík a primit, în luna mai 1997, în cadrul unei ceremonii solemne, titlul de doctor honoris causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, la recomandarea conducerii Facultăţii de Teologie Ortodoxă. Una dintre lucrările sale traduse în limba română este Spiritualitatea Răsăritului Creştin.
Pr. iezuit Marko Ivan Rupnik, directorul Centrului Aletti remarca că "de tânăr a urmat o anumită intuiţie, şi anume că iubirea împlinită este frumuseţe şi ceea ce nu se exprimă prin frumuseţe nu poate aduce mântuire, bine şi progres umanităţii, pentru că înseamnă că în interiorul său conţine altceva şi nu frumuseţe. În acest sens şi modul său de a observa continuu lumea şi istoria, de a comenta istoria, îmi pare ca o intuiţie plină de o formidabilă înţelepciune a propriului discernământ asupra principiului frumuseţii. Realitatea care nu se prezenta ca iubire realizată, nu era convingătoare pentru pr. Spidlik"...momentul deschiderii unui dialog teologic spiritual profund şi în cursul acestui dialog, de multe ori, încerca să dea o interpretare spirituală a ceea ce se întâmpla. Aceasta avea loc şi dimineaţa, la micul dejun. În comunitatea noastră am glumit întotdeauna legat de faptul că erau două partide: al celor care preferau mierea şi al celor cărora le plăcea gemul. Şi el, în timp ce mânca gem, spunea întotdeauna: 'Am auzit următoarea ştire... Oare ce vrea Dumnezeu să ne comunice?' Şi aşa, în fiecare dimineaţă, ni se dezvăluia semnificaţia asupra a ceea ce se petrecea în Biserică şi în lume".

Printre ultimele cuvinte rostite de regretatul cardinal Spidlik au fost acestea: “Toată viaţa am căutat faţa lui Iisus şi acum sunt fericit şi senin pentru că merg s-o văd”...

Read more...

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP