Kostas. Powered by Blogger.

Wednesday, September 1, 2010

1 septembrie-începutul anului bisericesc


Putini credinciosi stiu ca la 1 septembrie, crestinii ortodocsi sarbatoresc inceputul anului bisericesc.Diferenta de trei luni intre inceputul anului bisericesc si anul nou civil are o explicatie simbolica si administrativa.
Semnificatia simbolica, este legată de creatia lumii asa cum e relatată în cartea Facerii şi ţinută în Legea veche iudaică - ziua intai din septembrie era ziua curatirii si poporul postea; din aceasta luna incepeau să se numere anii poruncilor Vechiului Testament.Mai existau si alte motive pentru care evreii serbau in mod deosebit luna septembrie. In aceasta luna, apele potopului au scazut si corabia lui Noe s-a oprit pe Muntele Ararat; Moise a coborat de pe Sinai cu tablele Legii; s-a inceput construirea cortului Domnului.Evreii si astazi incep calendarul cu luna Tisri, adica septembrie.

Dar începutul lui septembrie este şi începutul toamnei simbolizat ca anotimpul socotelilor lumesti si duhovnicesti, pentru a putea pune "un inceput bun" pentru perioada urmatoare.La fiecare inceput de an bisericesc, crestinii ar trebui să-şi facă o recapitulare,un bilant sufletesc.Asa cum acum se strâng roadele pamantului, tot asa acum incepe un nou "ciclu al mântuirii".Timpul a fost creat odată cu lumea ca un interval între darul iubirii lui Dumnezeu şi răspunsul omului la această iubire. Astfel timpul măsoară efortul nostru de creştere în dragostea lui Dumnezeu, întrucât fiinţele create nu pot răspunde darului iubirii lui Dumnezeu decât treptat, în timp.( Pr. Prof. Dumitru Stăniloae, Teologia Dogmatică Ortodoxă, vol. I, Bucureşti, 2003, p. 190) .
Explicatia administrativa arată ca in Biserica din vechime, dupa incheierea verii avea loc intrunirea sinodului local, in cadrul caruia se facea un bilant si, firesc, se stabileau perspectivele pentru anul urmator.

Tot in aceasta zi, Hristos si-a inceput activitatea publică, prin citirea in sinagoga a profetiei lui Isaia: "Duhul Domnului peste Mine, ca El m-a uns sa le binevestesc saracilor, m-a trimis sa-i vindec pe cei cu inima zdrobita, robilor sa le propovaduiesc dezrobirea si orbilor vederea, pe cei asupriti sa-i eliberez si sa vestesc anul bineprimit al Domnului". Anul liturgic marcheaza etape duhovnicesti ale cresterii noastre in Dumnezeu. Deci scopul lui este formarea noastra, cresterea lui Iisus Hristos in noi.

Anul bisericesc ortodox are un ciclu fix de date care comemoreaza sfintii pomeniti in fiecare zi, incepand de azi pana la sfarsitul lunii august a anului viitor, si un ciclu mobil, concentrat in jurul datei fluctuante a Pastilor.Anul bisericesc nu este identic cu anul liturgic. Acest ultim mobil, care are in centru comemorarea vietii si activitatii mântuitoare a lui Hristos este impartit in: perioada Triodului (calendarul prepascal, care cuprinde 10 saptamani dinaintea Pastilor), perioada Penticostarului (calendarul pascal propriu-zis, care cuprinde 8 saptamani, de la Inviere pana la Pogorarea Sfantului Duh) si perioada Octoihului, din restul anului, care variaza intre 40 si 26 de săptămani, in functie de fluctuatia datei pascale. Toate aceste perioade nu incep si nu se sfarsesc la date calendaristice fixe, ci variaza de la an la an, in functie de ziua Invierii.Prin urmare, in cursul fiecarui an bisericesc, ni se reprezinta si se reinnoieste (comemoreaza) intreaga viata si activitate a Domnului, in toate cele trei laturi sau aspecte ale misiunii Sale : cea de invatator (profet), cea de arhiereu (mare preot) si cea de imparat sau biruitor al pacatului si al mortii.

Credincioşilor ortodocşi anul bisericesc le oferă posibilitatea trăirii trecutului, prezentului şi viitorului în prezentul continuu al Sfintei Liturghii săvârşite în fiecare zi. Astfel, viaţa pământească a lui Hristos şi cea a sfinţilor nu este pentru Ortodoxie o temă de speculaţie teologic-istorică abstractă, ci este o experienţă vie, o anamneză retrăită a lucrărilor mântuitoare a lui Hristos, comunicată credincioşilor prin energiile Lui necreate. Anul bisericesc este modul şi mediul în care omul trăieşte în comuniune cu Dumnezeu încă din lumea aceasta a timpului şi a materiei trecătoare.
Fiecare an, să fie un timp al mântuirii în Hristos,un timp de sfinţire a vieţii noastre!

Read more...

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP