Kostas. Powered by Blogger.

Monday, November 16, 2015

Gânduri la Începutul Postului Crăciunului 2015

 A început Postul Crăciunului.
E primul post din „Anul bisericesc”şi-l doresc tuturor, primul îndemn al iubirii de Hristos Cel care re-naste în noi.
 Postim, pentru a reuşi în şcoala atentiei  inimii noastre: să ne dăm bine seama cu ce si cum lucrează ea, dacă primim sau nu primim dragostea lui Dumnezeu.

Pornesc şi anul acesta  cu o inima plina de aşteptări spre marea Sărbatoare a Nasterii Domnului ce încheie anul civil. Aşteptarea- instrument de măsură a dragostei, asteptările cele mari mântuitoare ce diferă între ele ca oamenii…

Se cere de la noi o inimă care să aprindă focul trăirii şi să lumineze puterea credinţei.

Câtă dragoste ai, atâta postesti. Adevarata viată e post şi nu trebuie să ne întristăm având de pus ordine în viaţa nostră.”Postul nu vine să ne omoare ci să ne vindece sufleteşte şi trupeşte.”Postul,e un leac,dar dacă leacul nu e luat cum trebuie, ajunge nefolositor”(Sf. Ioan Gura de Aur).
Există tendinţa de a falsifica postul fie prin preocuparea prea mare a reţetelor de post,postul-artă culinară, fie printr-o autosuficienţă, tocmire in post, auto-disciplinare făţarnică ce nu duce la schimbarea mentalitatii, a intentiilor, a atitudinilor,  a relatiilor noastre cu Dumnezeu, cu semenii si cu lumea materială.
Amestecul, poate duce la ceea păţesc cârciumarii de pun apa în vin. Işi agonisesc pedeapsă pentru falsificare.Şi pentru noi, o fi vreo scăpare de pedeapsă?A mânca ţine de legile firii, dar a posti ţine de libertate. “Suntem cu atât mai legaţi de Dumnezeu cu cât suntem mai cumpătaţi”(Sf.Clement Alexandrinul).

Dacă ne gândim şi că postul face din oameni îngeri şi că „cel ce leapădă postul nu cunoaşte Crucea”(Sf.Ioan Gură de Aur)atunci pricepem proba smereniei pe care o trecem ca început al tuturor vârtuţilor şi putere  de înălţare în rugăciune.

 Pe calea postului a păsit Insusi Mantuitorul, Care a murit pe cruce, dovedind prin jertfa Sa cât de mult doreste Dumnezeu, restaurarea inimii omenesti.
 Postul tocmai atentioneaza ca viaţa constă din lucrarea lui Hristos în inima noastra.” La Dumnezeu se intră în stare de jertfă”(Sf.Chiril al Alexandriei).
 Jertfa nu desfinţează eul, ci îl afirmă.Altarul jerfei noastre, trebuie să ne aducă  o pocainţă sinceră,fapte bune şi cuminecare.

Impărtaşirea, cu Sfintele Taine se face pentru a ajunge să ne traim viata intru iubirea lui Hristos. Să ne folosim de Liturghie si de impartasanie mai ales într-un asemenea răstimp al ascezei.

 Infranarea, nu este in obisnuinţa omului modern, pentru ca standardele estetice si morale ale vietii sale sunt câstigul imediat,consumismul,atâtea altele… iar exemplele bune putine.

 Tocmai de aceea, postul , paradoxal, nu pierde, ci câstigă in valoare. Infranarea, inseamnă să iesi din grup, din mersul lumii, si să te hotărăsti să faci asa cum iti spune sufletul, in ratiunea sa subtilă, si nu aşa cum merge lumea.
 Postul, înainte de a fi valoare duhovnicească, este valoare a schimbarii felului de a trăi.

"Postul este hrana sufletului; si dupa cum hrana trupeasca ingrasa trupul, tot asa si postul face mai puternic sufletul, il face mai usor, ii da aripi, il face sa stea la inalţime, să se gândească la cele de sus si sa se ridice mai presus de placerile si dulceţile acestei vieţi. Si dupa cum corabiile usoare strabat mai iute marile, iar daca sunt incarcate peste masura se scufunda, tot asa si postul face mai usoara mintea si o pregateste sa strabata cu usurinţa oceanul acestei vieţi; o face sa se indragosteasca de cer si de cele din cer, sa socoteasca o nimica pe cele din lumea aceasta si sa treaca pe langa ele cu mai multa nepasare decat pe langa umbra si vis" (Sfantul Ioan Gură de Aur).

0 comments:

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP