Kostas. Powered by Blogger.

Friday, October 30, 2015

Sarbatoarea Sfântului M.Mucenic Dimitrie,Izvorâtorul de Mir-2015


Poate că în nimic altceva nu se cunoaște mai bine adevărata Ortodoxie,decât în dragostea față de Sfinți. Viața lor este cu totul ascunsă în Domnul nostru Iisus Hristos,iar pentru acest motiv,viața lor este întru totul viată în Hristos,gândirea lor este întru totul, gândirea lui Hristos.


Praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, a adus și anul acesta bucuria hramului în inimile enoriașilor noștri.
 Sărbătoarea a început cu slujbele de duminică seara Vecernie+Litie la orele 17, urmate de  cuvântul de învățătură al Părintelui Inspect.Bogdan Frăsilă și o agapa frățească obișnuită.


 Credincioșii au participat cu toată dragostea mai întâi împodobind sfântul locaș ca pe  mireasa Lui Hristos si apoi împlinindu-se  în rugă sfântă , în cântare  dimpreună cu cele două coruri ce ne-au desfătat duhovnicește.Apoi încă de la primele ore ale diminetii lumea a venit ca la zi de  sărbătoare a parohiei pregătită de Utrenie,Acatistul Sfântului și Sfânta Liturghie.


Sfântul Dumitrie a trăit secolul al III-lea în timpul împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu. Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau a fost  numit guvernator al Tesalonicului. Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea aceea, crestinii erau trimisi sa lupte cu gladiatorii. In aceste lupte, crestinii erau victime sigure. Potrivit traditiei, Nestor - un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase. Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: "Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi". Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele. 
Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli. A început să propovăduiască numele lui Hristos și să îi convertească pe păgâni la creștinism. Pentru că nu a vrut să renunțe la credință a fost  martirizat cu lancea pe la anul 306.
Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari.
 Originea numelui Dimitrie e greceasca si aminteste de vechea zeita Demeter. Crestinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori ca simplificare a lui demometer, "maica poporului” (demos = popor; meter = mama), pronuntat in neogreaca dimomitir. La noi, pe langa numele barbatesti Dumitru, Dimitrie (cu prescurtari ca Mitrea, Mitru, Mitu, Dima si diminutive ca Mitrus, Mitrut, Mitrel, Mitrica, Mitus, Mitel, Mitica, iar uneori Mitty, sub influenta occidentala), exista si numele femeiesc Dumitra (de unde Mita si alte forme diminutivate).
foto: de la Agapa frațească
Read more...

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP