Kostas. Powered by Blogger.

Monday, January 1, 2018

La trecerea dintre ani
Mai e o zi din vechiul an...Anul 2017 se încheie cu zi de duminică, Ziua Domnului și cu cifra 7 , numărul sfânt în Scriptură și în creștinism numit și număr piramidal fiindcă laturile piramidei aveau câte patru triunghiuri.
”Anul care-i spre sfârşit
Tu Tată ni l-ai dăruit”...
Nu știu dacă a fost un an bun sau un an rău. A fost doar încă un an în care mi-am consumat energia pentru a obține lucruri pe care mi le-am dorit și pentru a păstra ceea ce am primit, dăruit de Sus.
Niciunul dintre anii care au trecut peste mine nu a fost doar "bun" sau doar "rău". Fiecare dintre ei a adus ceva și a luat altceva. Aievea, uneori de bine, alteori de rău, dar cine are doar ani excelenți mai ales dacă ne gândim la ”anii mântuirii”?
A fost încă un an, în care m-am bucurat de viață, de prezența celor dragi care mi-au fost alături și m-au sprijinit în slujire. Sunt mulți cărora ar trebui să le arăt această recunoștință. Ca atare,ar trebui să fiu mai înțelept cu un an.
Deși, dacă mă gândesc bine am pierdut și anul acesta mult timp...cu lucruri și oameni, care mi-au consumat degeaba energia, răbdarea, dorința.
Cred că important este să ne trăim viața la timpul prezent al mântuirii pentru că sunt multe alte entități, lucruri sau evenimente care ne conduc, uneori, viața (televizorul, internetul, dezinformarea, nepăsarea, ignoranța, falsele priorități,etc).
Este foarte important să avem conștiința propriei existențe, a menirii noastre pe această lume și a misiunii pe care o avem de îndeplinit. Și asta mult mai mult decât să avem "grija" altora.
Cred că trebuie să realizăm faptul că existăm și să ne dorim să existăm ca fii credinței ortodoxe cu dorul în suflet de a ne” înveșnici” .
Finalul de an, nu-i o tragere de linie contabilă și nu poate fi doar o concluzie de genul "mi-a dat cu plus sau cu minus după toate calculele". Nu-ți poți reduce existența dintr-un an întreg doar la niște calcule simple. Nu putem trăi atât de banal.
Anul mereu este și ”vechi” și ”nou” pentru că purtăm în noi trecutul, simțirea, gândirea, obiceiurile, ”datul ”nostru.
Bun sau rău, previzibil sau nu, anul care iată s-a scurs prin clepsidră a fost unul din care învățăm, evoluăm, chiar și în sens peiorativ. Primul lucru care-l face bucătarul sau medicul când se apucă de treabă este spălarea mâinilor, curățarea...”cele bune să se adune ,cele rele să se spele”zicem, dar și facem!
Putem să fim și disprețuitori față de acest an sau ne putem manifesta ca la un final al decernării premiilor de actori ai vieții . Purtând atâtea măști ale fariseismului modern de ce nu am primi aplauze, laude, osanale ca politicienii luând doar un exemplu al nemulțumirilor noastre? Sau, dacă tot am fost trecuți 28 de ani prin răzătoarea aia măruntă și tocați mărunțel de ce nu am oferi mai multă satisfacție,... mai marilor noștri?
Una peste alta, a fost un an al binecuvântării Domnului! Cele bune m-au bucurat și bucuria am împărtășit-o inimilor trăitoare... cele rele m-au făcut să înțeleg de ce au venit, ce au vrut de la mine și cu ce am rămas în urma lor.
Uneori am făcut haz de necaz. Sau doar haz, aducând mulțumiri Bunului Dumnezeu .
Într-un mod absolut paradoxal, recunosc mi-am repetat unele dintre greșeli, deși, la fiecare început de an, mi-am promis că nu o să mai fac. Nu-mi e deloc simplu să-mi admit slăbiciunile; şi cu atât mai puţin, să discut despre ele. Îndreptățire sau îndreptare ? Bietele inimi omeneşti, bat oriunde s-ar afla...Și totuși oare cât va mai lăsa Domnul, smochinul să nu rodească?
Puteam mai mult? Cu siguranță! Așa suntem noi oamenii cam nemulțumitori...
Ce mi-a oferit 2017? Lecții clare de viață, timp al rugii, continuare lucrărilor la Cantina socială, pictura exterioară a bisericii noastre împliniri de ctitori,... momente unice în care mi-a plâns sufletul pentru toți care cei ce trăiesc în indiferentă față de cele sfinte, de Liturghie, Taine, Jertfă-fapte, față de cei ce au trecut la Domnul dintre cei dragi nouă...
Uneori, adunăm în noi o suferință surdă a inimii și a minții, de fapt a sufletului față de viața. Nimic nu e ușor însă în greutăți în cercetări duhovnicești,iar ne regăsim.
La toate mi-am spus ”Fie mie”! Pot Doamne! Nădejdea este ancoră, este Dumnezeul suferinţei. Şi al bucuriei! ”Învaţă să apreciezi ceea ce ai înainte ca timpul să te forţeze să apreciezi ceea ce ai avut.”
Mai este puțin si un An Nou isi va deschide portile in fata noastra. Să il primim cum se cuvine, să ne îmbrăcăm sufletul in lumina din Lumină si sa devenim mai buni și iertători.
Dacă-l întâmpinăm cu încredere și fără prejudecăți pe jumătate cererile se vor împlini în gândurile noi. Fie ca trecerea anilor să ne facă mai înţelepţi, nu doar mai bătrâni!
Trebuie să ne găsească lucizi fără alte adăugiri. Nu există decât o modalitate de a aduce noul. Trebuie să faci loc pentru el.

0 comments:

Adresa E-mail+situl parohiei

kmarinei@gmail.com

http://savinesticolonie.iasi.mmb.ro/

a

Subscribe Now:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP